Jeg var så heldig at blive inviteret med til bryllup i Iran. Jeg fik invitationen allerede inden jeg forlod Danmark, og havde derfor chance for både at have gave og fin kjole med – heldigt.
Sina, en CouchSurfer fra Esfahan, havde inviteret mig til at bo hos sig og deltage i hans søsters bryllup for at få en traditionel iransk oplevelse. Sina bor nu i Esfahan, der er en større by, men kommer oprindeligt fra den lille by Varzaneh, hvor alle er langt mere konservative og traditionelle end i de store byer.
Jeg var selv en tur i Varzaneh, hvor man ikke kan finde kvinder uden chador, der er en længere hovedbeklædning der blandt andet dækker hele håret, og ja faktisk hele kroppen set bag fra.

Min invitation var altså til et traditionelt bryllup, så glem alt om de 80 % af iranerne som ikke er religiøse, hvor der er ligestilling m.m. som jeg fortalte om i sidste blogindlæg, og få nu indblik i en begivenhed hos de sidste 20 %.

At blive gift er en kæmpe begivenhed der strækker sig over mange dage og med forskellige traditioner. I virkeligheden var parret allerede viet året inden, da de blev forlovede, og brylluppet var af ren fejringsmæssig karakter. Dagene op til den store fest, foregik noget hver aften, bl.a. var der kvinde-forsamling hos bruden aftenen før, hvor alle fik henna farve i hænderne, og dansede rundt.
Det var selve bryllupsaftenen jeg var inviteret til, og måtte derfor nøjes med at høre om de andre begivenheder.

Da Sina og jeg er af hvert sit køn havde han arrangeret at jeg skulle følges med hans kusine, idet at kvinder og mænd ville være adskilte aftenen igennem. Jeg fulgtes med hende over til hendes moders hus, hvor der var tre søstre mere der alle var ved at gøre sig klar. Som forventet var de iklædt flotte glitrende kjoler, satte håret stort og lagde et tykt lag make-up. Jeg nøjedes med min mere diskrete danske udgave, men var glad for at have taget en lang kjole med glitter med hjemmefra og et par tilhørende skinnende sko.
Da vi var færdige med udsmykningen tog vi langærmede lange trøjer og tørklæder på udover og drog af sted.

Vi ankom til et stort fuldt oplyst rum – jeg har aldrig oplevet andet end fuld neonrørs lys i Iran; hvis jeg skulle starte en business der var en lampebutik ikke et dårligt bud, og forsøge at udbrede kendskabet til ”stemningslys”… sidespor… nå, vi ankom, hilste på de andre kvinder og børn og satte os. Mændene var i samme rum, men det var adskilt af en foldevæg, så vi hørte samme højlydte musik, men kunne hverken høre eller se hinanden.
Lidt efter kom bruden og gommen, der blev sendt noget røg på dem for at sprede lykke, og de dansede lidt på dansegulvet. Lidt efter forlod gommen kvinderne og gik til den anden side af forhænget, og det var kodeordet til fest! Vi smed alle tørklæder og lange trøjer og strøg ud på dansegulvet. Meget af dansen foregik i en cirkel omkring bruden, men der var også plads til dans to-og-to. Jeg kopierede bare deres dans, og det gik ganske godt, så pludselig blev jeg centrum for opmærksomheden og de alle hujede på min dans (vil lige bemærke at selskabet talte omkring 200 mennesker, så der har vel været 100 på kvinde-børn siden), hvilket jeg ikke var så begejstret for. Jeg er okay med opmærksomhed, men havde på ingen måde lyst til at tage fokus fra bruden på hendes store dag, så måtte hurtigt få drejet dansen tilbage på cirkel om hende.

Pludselig skyndte alle sig tilbage til sine ting – gommen ville komme igen. Så hurtigt på med ”overtøjet” og så sidde fint på stolene igen. Gommen kom og nogle flere traditioner blev udført med dans med penge og fremvisning af professionelt billede. Jeg tog et billede af bruden, der stadig var uden slør, og blev straks efter bedt om med det samme at slette billedet og ikke tage flere. Der er ingen andre mænd der må se hende uden slør, og der er risikoen alt for stor hvis jeg har et billede af hende. Overdrog derfor mit kamera til Sina, som kunne bruge det på mændenes side – jeg måtte jo alligevel kun tage billeder af kvinderne tildækket.

Gommen gik – fuld fart og dans igen – endnu en gang på med tøj, og så kom alle mændene. De dansede løs og festede rundt, mens vi som kvinder sad på stolene og kiggede på. Skørt, men ret sjovt.

Der var gået et par timer, og nu var det tid til at spise. Vi gik nedenunder hvor der var borde i lange rækker med tallerkener stillet frem med ris og kebab på. En lille flaske sodavand til hver og ingen stole, så bare stå og spis den kedelige hverdagsmad. Tja… det er åbenbart ikke det det handler om.

Aftenen sluttede med at vi alle kørte optog gennem byen med bilerne og dyttede og sang og dansede ud af vinduerne. Vi kørte til parrets nye lejlighed og sagde farvel til dem der. Her kunne de så få lov at have deres første nat sammen.

Her sluttede mit eventyr, som var en skør og sjov oplevelse. Det gik virkelig stærkt, og var super skægt så længe vi bare var kvinderne sammen, men kontrasten var også bemærkelsesværdig.

Jeg ved at dagen efter var der en ceremoni med gaveudveksling og digtoplæsning. Derefter har parret 3 dage alene i lejligheden hvor det eneste de har at spise er en ”kage” som er lavet af forskellige frugter, nødder og sirup og skulle øge den seksuelle lyst betragteligt… Det har sikkert været nogle gode dage 🙂

Sinas fire kusiner jeg fulgtes med, og et par andre kvinder. Fint tildækket mens vi venter på at "gommen skal gå".

Sinas fire kusiner jeg fulgtes med, og et par andre kvinder. Fint tildækket mens vi venter på at “gommen skal gå”.

Sina og jeg tilbagevendt efter brylluppet. Indenfor tager jeg bare tørklæde og ærmer af.

Sina og jeg tilbagevendt efter brylluppet. Indenfor tager jeg bare tørklæde og ærmer af.

Vi står ved de lange borde og spiser "festmaden"

Vi står ved de lange borde og spiser “festmaden”

Jeg fik lov at tage dette billede af bruden hjemme i lejligheden hvor hun har sit slør på udover hoved og kjole.

Jeg fik lov at tage dette billede af bruden hjemme i lejligheden hvor hun har sit slør på udover hoved og kjole.

Billede fra mændenes side taget af Sina, hvor de danser.

Billede fra mændenes side taget af Sina, hvor de danser.

Categories: Iran, Israel, Kultur

Comments are closed.