Kan man føle kærlighed til et dyr man lige har mødt? Det havde jeg nok ikke forestillet mig inden, men det var lige præcis den følelse jeg blev opfyldt af da jeg oplevede at sætte en skildpaddebaby fri på Sri Lanka. For at de kan finde tilbage til lige præcis den strand de kommer fra, skal de gå hen over sandet og aktivere sansningen af Jordens magnetfelt, så alt jeg gjorde var at løfte det lille væsen ud fra baljen og sætte den i sandet. Herfra heppede jeg så godt jeg kunne, og med opløftende ord så til at skildpadden tog sine første skridt mod havet og ud i den store verden. På vejen ønskede jeg den held og lykke med livet. Det var virkelig smukt..

Ud af verdens 7 havskildpaddearter er der 5 af dem der yngler på Sri Lanka. Desværre er der mange farer for disse skildpadder, som er blevet en truet dyreart der er fredet verden over. Især mennesker og det moderne liv er en udfordring, dels pga. fiskenet, krybskytteri og reder der bliver ribbet for at spise æggene, og dels pga. lyset fra byer som vildleder de nyudklækkede skildpadder der navigere efter månelyset, og tager fejl af by og hav, og dør allerede første nat af deres liv.
Langs den Sri Lankaske kyst er der derfor mange rugerier der samler æg fra redderne, og holder dem i sikkerhed til æggene klækkes, hvorefter turister kan være med til at sætte de små ud. På denne måde tjener de både til at kunne beskytte skildpadderne yderligere, og de kan oplyse lokale som udlændinge om skildpadderne og deres situation.

Jeg har været med til det to gange nu, og har sat en fri der spænede ud i vandet, og en anden der tog meget forsigtige skridt. Selv så små og unge dyr kan have forskellige personligheder. Det bidrager også til hjertevarmen om oplevelsen.

I Hikkaduwa på den Sri Lankaske vestkyst kan man få endnu en fantastisk skildpaddeoplevelse med nogle af de få (der er 1 af 1000 unger der bliver voksne) store skildpadder der klarer sig til at blive kæmper. Hver eftermiddag kommer 3-5 fuldvoksne grønne havskildpadder ind til kysten for at spise tang af stenene. De er ikke bange for mennesker, og hvis man plukker tangen selv, vil de ligeså gerne spise det fra ens hånd, som direkte fra sten. Der cruiser roligt rundt i vandet, og hvis man står i vejen kan de godt finde på at svømme ligeglad ind i dig, så man må springe for ikke at blive ramt. Smukke store elegante dyr.

Hvis du kan lide havskildpadder, så kan jeg kun varmt anbefale en tur til Sri Lanka. Det er virkelig nogle fantastiske oplevelser der venter dig der!

Baby skildpadde på vej mod det store hav

Helt tæt på, ingen zoom

Fodring af skildpadde med tang

En begejstret deltager hepper på sin babyskildpadde

De store kommer helt tæt på

Categories: Sri Lanka

Comments are closed.