Efterårets eventyr har været en måned i Israel for at besøge Daniel, som jeg mødte i Cairns og havde med til Myanmar og Vietnam. Det var en helt fantastisk måned med masse af gode spændende oplevelser. Den jeg vil dele med jer her er dog mere i den lidt tankevækkende ende…

Daniel og jeg lånte hans forældres bil og drog på tur i den nordlige del af Israel, mest af alt Golan som er nogle mindre bjerge i den nordøstlige del af landet. Super smukt med masser af fri natur, skov, vandfald og vandrestier. Daniel var i området i det meste af sin værnepligt – der er 3 år for mænd i Israel, og det er hans ynglingssted. Han ville derfor gerne tage mig til et sted lidt ukendt for de fleste; en lille kilde i bjergene man kan bade i, hvorfra der er udsigt til både Jordan og Syrien.
Vejret var varmt og jeg var frisk på en tur i køligt vand.

Vi kørte først langs med grænsen til Jordan, som er omgivet af et stort pigtrådshegn. Alle Israels grænser er på den måde, og det får det lille land til at virke som en zoologisk have, hvor naboerne kan kigge over hegnet. Super smukt område, tørt med let bevoksning.

Vi havde lidt svært ved at finde den rigtige vej til kilden, da der ingen skilte er til området, og Daniel kun kender vejen fra sin base rigtig godt, som ikke er offentligt tilgængelig. På en lille grusvej møder vi en anden bil med et par der leder efter kilden, og vi følges ad i søgningen, og det lykkedes.
På med badetøjet og ned i det lille basin. Det israelske par synes alligevel at vandet er for koldt til dem, og selvom jeg normalt synes jeg er lidt en piv-fis med koldt vand, føler jeg mig lidt som en viking ved faktisk at nyde det.

Daniel forklarer mig hvad der er Jordan og hvad der er Syrien i vores udsigt. Det er egentlig alt sammen bjerge med lidt træer, men som så deles i de tre lande af floderne i bunden.

Pludselig kan vi høre et brag i det fjerne. Der går lidt og så kommer et mere. De kigger alle sammen på mig, som om de ikke rigtig tør indrømme det, og fortæller så at det er bomber vi kan høre. I Syrien altså. Bomber? Virkelig? Kvinden spørger om jeg er bange. Det er jeg ikke, men jeg er virkelig overrasket. Selvfølgelig ved jeg at der er krig i Syrien og jeg har hørt masser af historier om hvordan det står til i Aleppo, men vi befinder os i nabolandet i et temmelig øde område. Vi hører flere bomber endnu, måske i alt en 5-6 stykker. Hvor bliver de smidt? Daniel fortæller at der er nogle små landsbyer i bjergene og det må være der. Mit indtryk af den Syriske krig ændrede sig på stedet! Fra galt til virkelig galt. Hvis selv de mindste landsbyer dagligt rammes af bomber, er det så egentlig ikke lidt forkert at det kun er Aleppo medierne taler om derhjemme? Folkene lider jo tydelig i alle kanter af landet.

Vi sagde farvel til parret og fortsatte vores tur rundt i Golan længere nordpå. Næste stop var en bunker på toppen af en bakke med udsigt til Syrien. Bunkeren er ikke længere i brug, men et mindre fra et angreb af Libanon, Syrien og Egypten samtidigt tilbage i 70´erne hvor Israel stod imod. På toppen af bunkeren kunne vi se en røgsky i Syrien. Er det fra en bombe? Det var ikke til at sige med sikkerhed, men mens vi stod der hørte vi endnu et brag og så en mindre sky i horisonten. Denne gang var der ikke så meget tvivl..

Det var helt uvirkeligt og samtidig super virkeligt at stå og være vidne til krig på afstand. Vi kunne jo ikke rigtig se hvad der skete, men fra bare at læse om krigen i medierne, stod jeg faktisk og lyttede til den. Det tog alligevel lang tid før at det slap mine tanker, og da jeg læste overskrifterne fra demonstreringer hjemme på rådhuspladsen i København med store skilte med “Red Aleppo”, så tænkte jeg straks “og alle de andre, også dem i landsbyerne sydpå”.

Udsigt over Syrien fra toppen af bunkeren. Røgen er det første vi så, som vi ikke ved hvad er.

Udsigt over Syrien fra toppen af bunkeren. Røgen er det første vi så, som vi ikke ved hvad er.

Daniel og jeg bader i kilden. Vi fik parret til at tage et par billeder af os.

Daniel og jeg bader i kilden. Vi fik parret til at tage et par billeder af os.

Træerne i forgrunden er Israel, bjergene med træer til højre er Jordan og de mere øde bjerge til venstre, samt dem i baggrunden er Syrien.

Træerne i forgrunden er Israel, bjergene med træer til højre er Jordan og de mere øde bjerge til venstre, samt dem i baggrunden er Syrien.

Smukt landskab i Golan, køretur langs med grænsen til Jordan.

Smukt landskab i Golan, køretur langs med grænsen til Jordan.

Categories: Iran, Israel

Comments are closed.