Det er sjovt at opleve et sted der er så markant anderledes end Danmark. Vietnam er kommunistisk og det ses tydeligt omkring i landskabet hvor der hænger forskellige propaganda plakater med tekster som ”værd stolt af dit land” eller lignende. Systemet må ikke åbenlyst kritiseres, men det er alligevel lykkedes os at få meget ud af vores guider, og her mærkes der tydeligt forskel på om de er fra Nord eller Syd. Vietnameserne fra nord er generelt tilfredse og glade for systemet, som de har haft næsten dobbelt så lang tid som sydvietnameserne. De anser også landet for et samlet hele og når der tales om vietnamkrigen er det altid vietnamesere mod amerikanere, hvor de helt udeladet faktummet at de sidste to hvor amerikanerne havde trukket sig ud og der var tale om en decideret borgerkrig.

Taler vi derimod med en fra syd, anser de nærmest landet som værende to lande stadigvæk og at kommunisme er presset ned over hovedet på dem af nordvietnameserne. Vi har mødt nogle der har kæmpet i krigen på Sydvietnams side, der var stolte over friheden og demokratiet de kæmpede for, og ikke bryder sig om at krigen bliver anset som en kamp mod amerikanerne.

Historie bliver skrevet af vinderne og tolket i den retning der giver mest mening for dem. Selvom det lyder grotesk hvordan det er i Vietnam, så er det måske ikke så anderledes fra hvordan konflikten i Ukraine tolkes. Som dansker fremvises det jo som værende ukrainere mod russerne (repræsenteret af pro-russere), men i virkeligheden er der jo netop tale om en borgerkrig.
Og ser man tilbage på 2. Verdenskrig så var 90 % af den danske befolkning tyskvenlige. Det er kun den efterfølgende dyrkelse af den lille modstandsbevægelse der har gjort at vi føler vi ”holdt med de rigtige”, selvom dette sandsynligvis er en fordrejning af virkeligheden.

Det bliver spændende at se hvordan de vietnamesiske og kinesiske kommunist styre udvikler sig. Først er de blevet kapitalister også, hvilket er meget langt fra Ho Chi Minhs værdier, gad vide hvad næste skridt bliver.

Categories: Kultur, Vietnam

Comments are closed.