Jul må være vores mest traditionsfyldte begivenhed, og det kommer som regel med kulde, hygge, lys, juleknas, julekalender, nisser osv., det meste af det tilpasset en mørk og kold vinter. Så jul i troperne måtte alt andet lige være en anderledes oplevelse.

Der skete så meget i hele december at vi alle glemte at det var jul. Jeg skænkede det ikke store tanker før vi nåede selve juleaftens dag. Her måtte der dog gøres en indsats. En gruppe af kursisterne kom forbi huset hvor jeg boede og lavede ris a la mande, brunkartofler og sovs. Så ville hotellets restaurant til gengæld stå for at tilberede and og salat.
Mens en gruppe kokkerede, var vi en stak der flettede stjerne og foldede julehjerter, mens vi hørte julemusik. De sidste hoppede i poolen… ja, det var jo midt på dagen og pænt varmt.

Aftensmaden blev en blanding af den danske traditionelle mad, med et fijiansk tvist af casava rødder og kartoffelsalat serveret til anden. Ris a la manden måtte også få blandende bær på toppen, men det blev den ikke værre af.

Kursisterne havde besluttet at vi skulle spille pakkespil, og desuden havde vi hver trukket et navn på en anden som vi skulle købe en julegave til. Pakkespil blev ligesom i min familie derhjemme en højtråbende affære der blev gået højt op i, så det var dejlig hjemligt J
Vi gik rundt om juletræet og sang 3 halve julesange. Det var til gengæld skuffende, da jeg elsker den del af juleaften og plejer at synge for og ikke misse nogle af favoritterne… til gengæld var det intet problem at nå rundt om det lille plastik træ 31 mennesker, og der var masser af plads rundt omkring på plænen til at danse ”nu det jul igen”.

Fijianerne fejrer jul den 25. december, og da de er troende kristne havde en flok besluttet at tage i kirke juledag. Vi tog i den lokale katolske kirke og var så heldige at ceremonien var på engelsk. Det var super godt! Faktisk den bedste kirkelige oplevelse jeg har haft i udlandet. Masser af sang og musik, hvor teksten var projekteret op på væggen, og selvom det var fijiansk var det nemt at synge med. Der var nadver, velsignelser og fødselsdagssang til Jesus –ja, den er god nok, vi sang ”Happy Birthday” til Jesus. Præsten var humoristisk og sammenlignende jul med udsalg i butikkerne, så vi var godt underholdt.

Ikke den store julestemning, men stadig nogle gode oplevelser på Fiji. Glædelig jul!

Gæster i den katolske kirke

Gæster i den katolske kirke

Categories: Fiji, Seychellerne, Kultur

Comments are closed.