”Det sker når det sker” nærmere kendt som ”Fiji Time” er så uden tvivl en af grundstenene i det lokale liv hernede. Den danske besættelse af punktlighed kan jeg ligeså godt lægge af derhjemme og prøve som de lokale i højere grad bare at være til stede i nuet, og lade det nu udvikle sig som det gør.

De er moderne nok til at have en køreplan for busserne, men bussen kan komme når som helst, også for tidligt. En dag ville jeg nå en der burde være i byen 9.30, men jeg missede den fordi den allerede var kørt kl. 9. Tja, så måtte jeg jo bare stå ved vejen og se hvornår der så kom et brugbart fartøj forbi, og det blev heldigvis ikke så længe.

Fiji Time kan opleves som forsinkelser, og det kan opleves som forskellige løsninger og muligheder. Det kan da godt være at der var nødder i kagen sidst eller koriander i omeletten, men ikke denne gang – nu var det andre ingredienser der var tilgængelige på markedet. For ja, udvalget i indkøb er også svingende fra dag til dag, så det er nemmest ikke at være planlagt med madlavning, men bare tage udgangspunkt i hvad der er at finde på pågældende tidspunkt.

Fiji Time er også en ubekymring om livet. Stort set alle fijianske familier ejer noget land hvor de dyrker forskellige grøntsager, og i det frodige klima er der altid noget i sæson. Ellers har junglen masser af kokosnødder og andet godt at hente. Dette medfører at enhver fijianer ikke behøver at være så bekymret for at miste sit job – så kan de bare finde noget mad i skoven og dyrke lidt på marken og klare sig alligevel. Selvom de ikke er højt velstående er det de færreste der kæmper for overlevelse hernede, fordi der er så mange ressourcer.
Landet er tyndt befolket så det er nemt at omme til jord og alle kan bygge et hus hvis de vil. Eller i hvert fald et simpelt blikskur eller bambushytte hvis pengene ikke strækker helt til et hus. Jeg har mødt nogle stykker hernede som er ved at bygge sit eget hus, der bliver det første sted de bor når de flytter hjemmefra.

Forventningerne til livet er meget anderledes end vores. Der er ingen krav til at skulle udrette noget eller opnå mål, det handler meget mere om bare at være til stede, være med sin familie, drikke kava, arbejde lidt, dyrke jorden og være glad for det der er. Overalt på Fiji bliver jeg mødt af store smil. Jeg tror virkelig det er en sund måde at leve på – væk med vestens stress, jag og krav. Til gengæld er de vestlige ideer så dybt forankret i mig at selvom jeg kan se det fornuftige i bare at være i tilværelsen, så ville jeg sandsynligvis kede mig gevaldigt hvis jeg ikke var aktiveret og i udvikling.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Manois hus. Han har arbejdet på det i to år, og flytter hjemmefra når han flytter derud.

Jeg er til middag hos min ven Manoi (tv) og hans familie. De er af indisk afstamning, men har boet generationer i Fiji.

Jeg er til middag hos min ven Manoi (tv) og hans familie. De er af indisk afstamning, men har boet generationer i Fiji.

Kokosnødder kan bruges til alt hernede - drikke, spise, barken til tøj, bladene til hytter og kurve. Her er kokoskaramelslik - mums.

Kokosnødder kan bruges til alt hernede – drikke, spise, barken til tøj, bladene til hytter og kurve. Her er kokoskaramelslik – mums.

Fijiansk smil

Fijiansk smil

Categories: Fiji, Seychellerne

Comments are closed.